Cinematografe (despre starea si numele lor)

Sunt din Sighisoara. Tatal meu lucra de cand il stiu la un cinema. Unicul, poate singurul din oras. Cinema Lumina. De prin nouazecisiceva cinematograf-ul s-a desfiintat. De vreo 10 ani , daca nu mai mult, nu mai e cinema in Sighisoara. 35 de mii de locuitori si peste 100, 000 de turisti anual si totusi nu se considera necesar sa se faca un cinema.

Acuma am inteles ca pe locul vechiului cinematograf s-a facut un fel de mic mall, cu un mic casino si poate si o mica sala de proiectie (nu stiu inca sigur daca e asa, ma mai interesez)

Situatia e reprezentativa pentru toata tara.

“În toată ţara, din 318 cinematografe mai funcţionează doar 38 de cinematografe. Restul sălilor sunt în paragină sau au căpătat alte destinaţii. Reprezentanţii Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) ridică neputincioşi din umeri, pentru că nu au bani şi nu pot face nimic. ” (sursa: Realitatea TV)

Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, a comentat: “Va trebui să facem eforturi foarte mari pentru o reţea privatizată, cum se întâmplă în toată Europa. România este singura ţară care, după 17 ani, nu şi-a privatizat reţeaua de distribuţie”. (sursa: Realitatea TV)

Mie imi plac mult si numele de cinematografe din Romania:
-Lumina
-Lira
-Patria
-Studio
-Aurora
-Eforie
-Union
-Excelsior
-Flamura
-Gloria
-Luceafarul

Si…cam astea erau prin toata tara reluate ca nume de cinematografe.

Imi plac mult numele astea ca imi dau asa o stare de calm in cap.

15 thoughts on “Cinematografe (despre starea si numele lor)

 1. pai Arta si Tineretului nu-ti plac? nu veneai la Targu Murgu la film? Unii sighisoreni asta fac, se spune…nici la Ramnicu Valcea nu mai este cinematograf si ala e municipiu resedinta de judet.,,

 2. Pai mai stiu eu un nume de cinema, in Suceava, care se numeste MODERN
  E trendy ca nume, dar pacat nu a mai fost renovat de prin anii 80 😛

 3. Stii ce e trist? Ca in majoritatea din cele 38 inca functionale sunt conditii foarte proaste (mizerie, frig, poate chiar apa picurand din tavan).
  In Lugoj (orasul meu natal) erau acum vreo 15 ani 2: Capitol si Victoria. Capitol s-a inchis de aproape 10 ani, dar Victoria a rezistat eroic pana anul trecut cand conditiile erau asa cum le-am descris mai sus, iar cei din sala erau maxim 10 (si asta la premierele filmelor bune) 🙁

 4. Deci mai avem:

  Pescarus
  Modern
  Progresul
  Capitol
  Victoria

  asta stiu ca era problema cea mai amre in provincie…faptul ca cinematografele sunt urate, oamenii nu vin si stiu ca si tata foarte rar “punea filmu'”…trebuia sa se adune macar 5 oameni in sala ca sa dea drumul…

  trist.

 5. dacia si cultural, in resita. a, si muncitoresc, desigur 🙂 aceeasi stare ca in restul tarii 🙁 lumea prefera acasa.tv

  si ce imi placea mai mult si mai mult, cinema-ul in aer liber, vara, de pe la 22:00 (sa fie intuneric, nu?)…

  la lista lui schindler ne-au dus cu toata scoala, prin 94…

 6. da…lucian…la noi era Gradina de Vara, cinema in aer liber.
  am mai vazut in hearstrau e o gradina de vara dintr-asta si am vazut acu doi ani harry potter toate seriile la rand.

 7. Dacia şi Panoramic în Piatra Neamţ 🙂 Cel puţin astea erau când eram eu mică, plus alte două ale căror nume îmi scapă…acum doar Dacia mai trăieşte 🙁 dar trăieşte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *