De la “Eftinărie” la “Magazin” (fragment din “Cartea Soaptelor”)

Nu e frumos si nici bine sa pui bucati de carti in alta parte decat in cartile insele pentru ca drepturile de autor trebuie respectate. Dar, cu iertare fata de editura si autor, o sa transcriu cateva randuri din Cartea Soaptelor de Varujan Vosganian cu buna intentie de a va convinge sa cumparati si sa cititi cartea.

Referindu-se la perioada de dupa al doilea razboi mondial, autorul zice asa:

“Acolo unde natiunile nu se mai razboiau intre ele, tragandu-si sufletul dupa razboi, incepeau sa se razboiasca oamenii aceleiasi natiuni. In locul obuzelor ucideau cuvintele. rece si nemilos, se lasa peste Europa un alt razboi, in care cel mai mare ucigas era cuvantul”

“In cativa ani, magazinele s-au inchis, au fost radiate din evidentele comerciale, in locul lor au aparut altfel de magazine, triste, sarace si fara nume sau numite pur si simplu: “Pâine”, “Tutungerie”, “Alimentara”, “Textile” sau, ca sa nu nasca vreo obligatie pentru vanzator sau vreo speranta pentru cumparator, doar atat, “Magazin”. Altfel decat numele grozave ori sprintare, vanitoase si exotice, cu vitrine frumos colorate si cu caldaramuri sclipitoare, acoperite adesea cu covoare groase aduse din Karabagh ori Buhara. Firmele adunau mai toata arca lui Noe: “La Curcanul” a lui Zadig Taţichian, “La Tigru”(…), “La Elefantul” (…), “La Leul de Aur”, “La Furnica”, “La Papagal”(…) Firmele negustorilor armeni insemnau o calatorie fara sfarsit pe drumurile Orientului “La India” te poftea dugheana de coloniale a lui Erevant Krikor, “La Egipt” insiptea, tot printre coloniale Micael Arichian(…). Calatoria mergea nu doar pe cararile, dar si pe nadirul Orientului:”La Luna”, “La Venus” sau, mai departata decat toate, “La Planeta Jupiter” a lui Mardiros Zacarian. Si altele, laudaroase, cu arome invaluitoare si zambete alunecoase:”Ideal”, promisiunea lui Hapet Kasparian, “Ceasorinicaria Elventiana” a lui Sarchis Bogosian, “Coafor Elita” (…), “La Cavalerul Şic”(…), “La Potcoava de Aur”, “La Lampa Moderna” (…) sau, mai pe romaneste, “La Eftinărie” a lui Arşag Mardiros, si, mai apoi, “La Ceasornicaria Americana”, ba chiar “Spalatoria Americana”, “La Bazarul Concurenţă”, “Frizeria International, “La Ceasornicaria Speciala”, “La Coroana Speciala”, “La Cronometrul CFR”, “Painea Speciala”, “La Umbra deasa”(…)”

Varujan Vosganian, Cartea şoaptelor. Roman Editura Polirom, Iaşi, 2009, 528 p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *