Castigatorul Premiului literar Augustin Fratila

Am mai scris despre Premiul literar Augustin Fratila: 10.000 de euro pentru cel mai bun roman romanesc al anului si Romane finaliste la premiul literar Augustin Fratila.

Asociatia Casa de cultura a organizat Premiul literar „Augustin Frăţilă” (prima editie). Premiul a răsplătit cel mai bun roman românesc publicat în anul 2011. Câştigătorul a primit 10.000 de euro, acesta fiind CEL MAI MARE PREMIU acordat până acum, în România, pentru creaţie literară.                              

Sponsori: Philip Morris Trading, Hotel Intercontinental, Class Living şi Green Future.

Juriul  de specialisti, format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea Enache a ales in prima faza 5 romane finaliste din totalul de 59 inscrise. In faza a doua un juriu al bloggerilor (20 de bloggeri printre care si eu) a ales dintre cele 5 titluri finaliste romanul castigator.

Competitia a desemnat cel mai bun roman romanesc al anului 2012: Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici. Premiul de popularitate oferit de Europa FM, in valoare de 2.000 de euro, a fost castigat de Mirela Stanciulescu.

Punctaj final: “Matei Brunul” – 84 de puncte, “Viata lui Kostas Venetis” – 78, “Ploile amare” – 57, “Emotia” – 41, “FEM” – 40. Multe multumiri celor 20 de bloggeri pentru jurizare!

Eu am pus pe locul 1 Viata lui Kostas Venetis de Octavian Soviany. A fost foarte grea si alegerea pentru ca trei dintre cele cinci finaliste mi-au placut in mod deosebit. Pentru ca nu s-a permite acelasi punctaj am ales cu greu. Am ales pe baza unei preferinte foarte subiective (ca orice preferinta): imi plac romanele care construiesc lumi, romane care nu reconstruiesc ealitati. Mi se pare ca parca acolo scriitorul munceste mai mult si are un merit mai mare si lumea e mai a lui, iar cititorul, la randul lui are o placere mai mare a descopririi. E fascinant sa descoperi o lume noua, recreata special pentru tine, cititor, decat sa redescoperi o lume pe care o stii.

Foto: (1) Loredana Modoran, Editura All; (2) Pagina din brosura cu juriul si motivatia mea de a face parte din juriu; (3) preferatul meu, Octavian Soviany

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *