Sunt un vag cititor de poezie romaneasca

Nu sunt ceea ce s-ar numi cititor de poezie. Dar, citesc din cand in cand poezie. M-a intrebat Daniel si am zis sa ii raspund.

Pe vremuri de liceu, il adoram pe Lucian Blaga si incepusem sa invat versuri multe. Mi-aduc aminte ca aveam chiar si o poezie preferata “Vreau sa joc”. Am recitit-o recent. Tot mult imi place.

O, vreau să joc, cum niciodată n-am jucat!
Să nu se simtă Dumnezeu
în mine
un rob în temniţă – încătuşat.
Pământule, dă-mi aripi:
săgeată vreau să fiu, să spintec
nemărginirea,
să nu mai văd în preajmă decât cer,
deasupra cer,
şi cer sub mine –
şi-aprins în valuri de lumină
să joc
străfulgerat de-avânturi nemaipomenite
ca să răsufle liber Dumnezeu în mine,
să nu cârtească:
“Sunt rob în temniţă!”

Eva a lui Blaga mi s-a parut senzationala sau Lumina Raiului…imi aduc aminte inca versuri “De unde-si ia Raiul lumina?/ Il lumineaza Iadul cu flacarile lui” sau din “Eva” cand sarpele ii si zice Evei ceva dupa ce ii da marul “Dar s-a mai intamplat ca-i mai sopti apoi/ Si ceva in ureche/ incet, nespus de-incet/ ceva ce nu se spune in scripturi./ Nici Dumnezeu n-a auzit ce i-a soptit anume/ cu toate ca a ascultat si el// De-atunci femeia ascunde sub pleoape-o taina/ Si-si misca geana parca ar zice/ ca ea stie ceva/ ce noi nu stim/ si nimenea nu stie/ nici Dumnezeu chiar”.

Apoi, imi placeau mult poetii comozi si simpli: Ion Minulescu suna perfect, Macedonski din cand in cand ma incanta, Toparceanu era favoritul naivilor, deci semiidolul meu. Apoi, poetii de programa m-au incantat de aveam caiete intregi in care le copiam versurile: Ion Barbu, Tudor Arghezi (am si plans la ceva Psalmi iar “De-abia plecasesi” a provocat un mic haos emotional in viata mea).

Acum, in zilele noastre citesc rar poezie. O sa dau trei exemple recente: ivcelnaiv pentru ca mi se pare ca a reusit sa puna idei bune intr-o poezie frumoasa si se tine cu incapatanare de a avea mereu un sens dincolo de o forma. Apoi, imi place mult Mircea Ivanescu si ii multumesc pe aceasta cale baiatului care mi-a vandut o carte de poezii de Ivanescu azi vara, la terasa. Si, in ultimul timp, mai citesc niste versuri bune pe blogul lui Augustin.

Cam astea sunt legaturile mele vagi cu poezia. Voi ce poeti si ce poezie cititi?

 

9 thoughts on “Sunt un vag cititor de poezie romaneasca

  1. Citesc destul de multa poezie romaneasca si imi pare tare rau ca sunt atatia poeti misto de care nu stie multa lume. De exemplu, Mircea Ivanescu mi se pare unul dintre cei mai tari poeti romani din toate timpurile. La fel si Naum, desi suprarealismul lui e un pic greu de inteles cateodata. Imi plac la nebunie optzecistii, incepand cu poeziile din tinerete ale lui Florin Iaru care sunt fenomenale, apoi Cartarescu sau prea putin cunoscuta Mariana Marin. As mai recomanda-o apoi pe Simona Popescu, atat cu poezia cat si prozele ei foarte poetice. Apropos de ea, a scris o carte f tare – Lucrari in verde se numeste si iti face o pofta nebuna de poezie, e scrisa super dinamic, aproape vorbita. Si ar mai fi multi, multi. 🙂

  2. Multumesc frumos, Cristina. Stii ca am incredere in recomandarile tale. Mircea Ivanescu deja am citit si citesc si imi place la nebunie, despre restul…nu-mi ramane decat sa ii iau la rand. Multumesc mult pentru recomandari.

  3. Multumesc 🙂 Iti recomand sa incepi cu Iaru, sunt super vii si faine poeziile lui. poate gasesti acum la targ, era o antologie aparuta acum cativa ani , dar zau daca-mi mai amintesc editura.

  4. Eu nu ma omor cu poezia, dar il iubesc pe Minulescu. Si imi place tare mult si Pablo Neruda, mai ales colectia 20 poemas de amor y una cancion desesperada (nu stiu daca s-a tradus, eu nu am gasit in librarii, am cumparat-o in original).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *