Teatrul din sufragerie sau despre cum se joaca cu casa deschisa

Pe Jean-Lorin Sterian l-am cunoscut prin 2001 cand el lucra la Playboy si io am intrat in redactia Playboy (era pe la Luterana) intreband asa, total naiv si semicretin, intreaga redactie, daca pot sa ajut cu ceva, ca vreau si io sa fac o lucrare de seminar la nu-stiu-care materie. Lorin a fost primul si singurul care mi-a raspuns si care mi-a dat de facut o traducere. Am lucrat cateva zile bune sa traduc din engleza in romana un document lung: Filosofia Playboy. Am retinut din ea ca in Playboy se recomanda  sa existe si text bun si am invatat si niste chestii misto despre jurnalism.

Apoi, pentru ca lumea e mica si mesele putine am avut ocazia mai mereu sa vorbesc cu Lorin. Apoi, l-am vazut mai rar, dar l-am citit la fel de des pe blogul lui unde scrie sub motto-ul “In viata tot ce conteaza sunt aparentele”. Scrie frumos si face frumos. Adica nici macar nu stiu daca frumos. Dar, Lorin face.

Unul dintre lucrurile pe care le face din 2008 e sa isi deschida casa lui din Sipotul Fantanilor, de langa Cismigiu ca sa joace niste oameni teatru in ea. Si casa aia e mica, e o garsoniera 32 de metri patrati, la etajul noua al unui bloc construit in ’54. Si pot veni maximum 15 oameni. E spectacolul unde -cum zicea Ruxandra in seara asta- nu se supara niciun actor ca au venit doar cinspe oameni la speactacol. Daca ar veni mai multi, ar fi haos. Si Lorin a deschis in 2008 Lorgean Theatre si asa a pornit proiectul “Se joaca cu casa deschisa”. Nu se plateste bilet. Fiecare spectator trebuie sa aduca ceva, un obiect care mai apoi isi gaseste un loc in spectacol. La spectacolul cu tema Singuratatea, de pilda, musafirii-spectatori au platit simbolic contravaloarea reprezentatiei cu un obiect care semnifica singuratatea. S-au adunat: casti de ipod, niste ochelari de scafandru, un mar, o furculita, o periuta de dinti si tot asa.

Lorin a facut un master de antropologie la SNSPA. Si a scris o lucrare de dizertatie sub coordonarea drd. Bogdan Iancu. Si, cu fonduri de la Administratia Fondului National Cultural aceasta lucrare s-a publicat si azi, 13 noiembrie, marti, s-a si lansat in Dianei 4. Cartea costa 3 lei si e galbena.

Spectacolul lansarii a fost foarte neplictisitor in primul rand pentru ca a fost un spectacol. In al doilea rand, am avut bucuria mare sa fiu spectator-musafir una dintre reprezentantiile din sufrageria lui Lorin, acum in sufrageria din Dianei 4. Laurentiu Banescu este absolut extraordinar, lucru nesurprinzator pentru mine. De fiecare data cand il vad jucand ma trezesc ca proasta dand din cap la replici, raspunzandu-i in cap la intrebarile retorice si tot asa. Adica, ma tine si ma ia in piesa oricum si cam orice ar zice. Adica, este bun, foarte bun si desi monologheaza, interpreteaza cele mai misto dialoguri cu sine si cu ailalti.

Deci nu stiu unde gasiti cartea. Dar cred ca ar trebui sa o cautati. Si va doresc sa ajungeti in Sipotul Fantanilor la o reprezentatie candva, oricand. Se joaca cu casa deschisa.

 

One thought on “Teatrul din sufragerie sau despre cum se joaca cu casa deschisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *