Tranzit.ro// Vernisaj KM 0


Astazi tranzit.ro (o retea de initiative independente de arta contemporana) cu sprijnul Fundatiei ERSTE a deschis un spatiu cultural nou. Tot astazi eu am reusit sa ajung pana la el desi a fost destul de greu pentru ca strada Gazelei nu e musai cea mai cunoscuta din Bucuresti. Dar am ajuns in curtea de pe Gazelei 44 unde era  destul de plin de oameni si din difuzoare se auzea “Jos Basescu!” si oamenii parca erau manifestanti in Piata Universitatii. Dar, desigur, ei nu erau manifestanti in Piata Universitatii, in primul rand pentru ca se aflau pe strada Gazelei.

Spatiul a fost inaugurat prin vernisajul KM 0- Reprezentari si repetitii ale Pietei Universitatii.  Piata Universitatii nu este doar „kilometrul zero al democrației” sau un „punct zero” din care proteste sociale pornesc, ci inseamna mult mai mult: indivizi, relatii…Am vazut lucrari realizate de artisti bucuresteni ca reflectii asupra Pietei, documentatii ale unor performance-uri realizate deja în Piață si chestii noi special facute pentru evenimentul cultural KM 0-Reprezentari…

În timpul vernisajului, în cadrul instalației ei „Nimic nu durează, dar nici nu trece”, Alexandra Pirici a realizat un performance împreună cu Bogdan Drăgănescu, Mădălina Dan, Jean Lorin Sterian, Vlad Basalici. Oamenii astia erau in Piata Universitatii, noi pe Gazelei 44. Si ei faceau cam ce le ziceam noi. De obicei, nu avem prea mari legaturi cu cei din Piata, nu ii distingem ca indivizi ci ii alaturam si ne raportam la ei ca la o masa amorfa. Ei bine, in seara asta, Bogdan, Madalina, Lorin si Vlad erau cate unul. Indivizi, nu gramezi. Faceau lucruri si existau separat. Existau ca oameni identificabili acolo, in Piata Universitatii si toti oamenii adunati in spatiul cultural de pe Gazelei 44 au avut pentru o ora o legatura directa cu ei. O legatura directa si REALA cu oamenii din Piata Universitatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *