“De ce este România altfel?” de Lucian Boia

Am stat pavaza la poarta Europei Apusene si in timp ce aia construiau catedrale si universitati, noi luptam cu bratele goale impotriva cotropitorilor cata frunza, cata iarba…Asa, acum hai sa aflam totusi cum stau de fapt lucrurile in realitate.

Lucian Boia in “De ce este Romania altfel?” face – ca mai in fiecare lucrare a sa- un demers onest si dureros de dezvrajire a istoriei romanilor. Ne arata ca, desi frumoase si hranitoare de orgolii nationale, miturile nu pot fi luate drept realitati si povestile care ne convin drept istorie a neamului.

Premisa de la care pleaca Lucian Boia e scrisa pe coperta 2:

“Prezentul este opera trecutului. Romania s-a facut intr-un anume fel: de aceea este asa cum este. Parcurgandu-i rapid istoria, am putut identifica o lunga serie de trasaturi specifice mai mult sau mai putin departate de conditia europeana “medie” si prinse ele insele in combinatii contradictorii. Inalantuindu-se, toate aceste particularitati, prea multe particularitati, conduc la Romania de astazi: o tara care se incapataneaza sa fie altfel”

“De ce este Romania altfel” este lectura obligatorie pentru a intelege mai bine de ce suntem azi cum suntem si mai ales de ce suntem azi acolo unde suntem, adica nu prea in fruntea a nimic.

  • “Mai intai complexele, mai precis complexul de inferioritate. Daca ar fi sa pun un diagnostic societatii romanesti, aceasta e prima maladie pe care as identifica-o. Romanii is descopera “neinsemnatatea”. Tari mici aflate mereu la cheremul altora. (…) Nevoia de a invata mereu de la straini, de a prelua ce au creat ei, de a se afla mereu la remorca altora …Din acest complex de inferioritate se naste o constructie orgolioasa, menita sa contracareze micimea prezentului” (pagina 33)
  • “Obisnuinta supunerii e de asemenea o mostenire. Romanii au deprins-o timp de veacuri: de la taranul prea plecat in fata boierului pana la domnitorul prea plecat in fata Inaltei Porti. “Capul plecat sabia nu-l taie” este unul dintre cele mai des mentionate proverbe romanesti. Supunerea genereaza si strategii compensatoare: mai direct spus cum poti “sa-l tragi pe sfoara” pe cel caruia aparent i te supui.  E un gen de rezistenta pasiva mult mai frecventa la romani decat rezistenta pe fata. Tensiunile se aduna insa si, din cand in cand (rar), izbucnesc spectaculos”. (pagina 39)
  • “Supapa pentru romani a fost si a ramas umorul. Romanul face “haz de necaz”, o zicere populara foarte caracteristica. In fata “necazului”, strategiile sunt diverse. Unii cauta sa schimbe lucrurile. Romanii il trateaza in felul lor: facand haz de necaz. “O tara trista, plina de umor”-G. Bacovia” (pagina 42)
Se adauga la caracteristici nationale: slabiciunea statului, o trasatura permanenta pe parcursul istoriei, “strategia minciunii”, oportunismul (inclusiv cel al elitelor: “Elita politica si intelectuala a Romaniei s-a remarcat printr-un oportunism impresionant, mereu ezitanta intre doua luntri, instabila si “impartiala ca tot romanul”.). Suntem o tara rurala, modernizata in general de straini, de “neromani” (Ateneul de facut de francezul Galeron, sistemul sanitar modernizat de francezul Carol Davila, rusul Kisseleff a facut prima modernizare a tarilor romanilor, etc) , o tara putin lenesa, fara capacitate de organizare sauapetit pentru reguli si disciplina, mereu impuse de altii.
Perspectiva lui Boia este, desigur, doar o perspectiva. Teoriile despre de ce este Romania altfel sunt multe si unele mai frumoase si mai usor ingerabile. Fiecare o poate alege pe cea care ii convine. Eu am decis sa nu aleg, ci sa incerc sa aflu cat mai multe motive pentru care Romania e altfel. Pentru ca, in toate povestile astea un lucru singur e cert: Romania e altfel.

Recomandare de citit si ce zice Dan Tapalaga in recenzia cartii “De ce este Romania altfel”– Hotnews

LATER EDIT:

Si daca Romania nu e altfel? – Mircea Vasilescu- ADEVARUL

România reală – cum bine a scris Cristian Ghinea într-un articol din Dilema veche (nr. 464, 3 ianuarie 2013) – e o ţară banală, cu probleme asemănătoare altor ţări din regiune ieşite din comunism. Probleme – aş adăuga – pentru care există soluţii. Dar imensa producţie de discursuri dezabuzate şi fataliste îi face pe cei mai mulţi să creadă sincer în “blestemul” unui statut de oaie neagră a planetei de care România nu mai poate scăpa. O să treacă şi asta, prin “aşezarea lucrurilor în timp” (o spune chiar dl Boia). Dar întreţinând la foc mic şi fatalist ideea unei “Românii altfel”, pierdem timpul.

DE CITIT pe Lost & Found, pe cam aceeasi tema:

Psihologia poporului român

One thought on ““De ce este România altfel?” de Lucian Boia

  1. Tin minte Istorie si mit in constiinta romaneasca, nu e un autor usor. Sunt (foarte) partial de acord cu teoriile lui, la fel cum nu pot fi de acord cu toate teoriile despre ‘violenta’ funciara a sarbilor. Imi dau seama ca el e istoric si o fi stiind mai bine, dar mai simtim si noi pulsul natiunii din realitatea zilnica. Orice popor luat la bani marunti nu e prea stralucitor, depinde ce preferi sa discuti din istoria aceea. Degradarea unui popor este cel mai usor vizibila atunci cand observi ca nu exista dezbatere serioasa pe marginea propriei istorii si atunci cand nu se trag concluziile necesare. Din acest punct de vedere, da, sunt de acord ca asistam la o degradare continua. Ne ascundem in spatele degetelor si luam totul la misto. Romanismul a ajuns sa se masoare in ascutimea limbii si autoironia violenta. Suntem asa de satui de cuvantul ‘roman’ ca am ajuns sa respingem orice lauda, ca o domnisoara complexata careia i se fac complimente. Sunt convins ca seva bun o sa iasa din toata povestea asta – si anume viitoare generatii, neatinse de degenerarea spirituala provocata de comunism, care, dezgustate de ce se intampla acum, vor alege calea cea dreapta, a unitatii, si nu a separarii continue in unitati tot mai mici, tot mai dezgustate, tot mai speriate de viitor. Nu de alta, dar altfel nu vor avea nicio sansa cu exceptia emigrarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *