Teorema lui Almodovar | Antoni Casas Ros

Teorema lui Almodovar este un roman semi-poate-autobiografic scris de poate Antoni Casas Ros. De fapt, scriitorul e secret, nu se arata, nu-l stie nimeni si se pare ca ar fi suferit un accident de masina care l-a mutilat. Dar, astea-s doar presupuneri si, sincer, nici nu mi se pare foarte important.

As incepe sa spun despre cartea asta ca incepe foarte frumos:

“Imi imaginez intregul cosmos alcatuit din suspensii eteroclite. O portocala s-ar intalni cu o ecuatie, un copac cu un fluture, un rinocer cu o dansatoare de flamenco, iar eu, de fapt quarcurile mele care danseaza, risipite, m-as bucura de aceste intalniri intamplatoare”

Si continua destul de ametitor cu niste oameni care locuiesc cu un cerb, cu niste atingeri aproape vii, cu niste frici supraumane, cu niste ganduri preaumane, cu un stil de scriitura foarte tavalug, asa, parca scris din stomac si din toata inima. Nu e cel mai usor din lume de urmarit (stilistic pentru ca foloseste constructii baroce deci are cam multe inflorituri cum ar veni) pentru ca iti da de gandit printre fraze construite aproape visceral si, deci, destul de tulburatoare la citire.

188795_4681785937032_550193913_n

_______

“Oricum ce neintelegeri pot aparea intre un om si un cerb? Unul iubeste orasul, celalalt padurea. Unul este vanator, celalalt nu. Unul este hipnotizat de matematica, celalalt de fructele salbatice considerate halucinogene. Se pare ca de asta ii privesc fix pe drumeti.”

“-Numai americanii cred ca animalele plang si au aceleasi sentimente ca si noi.

-Si lacrimile de crocodil?

-Nu e ceva emotional”

Teorema lui Almodovar  de Antoni Casas Ros, Editura Vellant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *