Cu educatia copiilor va deranjam

Dilema Veche a avut la un moment dat un dosar care se numea “Cei sapte ani de acasa”. Si au intrebat diversi oameni   despre felul in care isi educa copii preşcolari.

La aceste intrebari a raspuns si o fata de care mie imi place mult: Diana Dragu care lucreaza pentru PARENTIME, un cunoscut si profesionist centru de parenting din Romania care isi propune sa ajute parintii sa construiasca relatii frumoase si durabile cu copiii lor.

Si, Diana are o tare frumoasa fetita si a zis asa:

“În relaţia cu fiica mea de 3 ani şi jumătate comunicarea este una democratică. Unul dintre pilonii acestei comunicări este acceptarea individualităţii Ilincăi şi respectul faţă de nevoile ei. Un al doilea pilon este cel al validării emoţiilor ei, fie ele pozitive sau negative, intense sau mai domolite. Şi nu în ultimul rînd, este o comunicare sinceră, care recunoaşte diferenţele de idei şi valori care apar între noi două.

Dacă am o plantă de iasomie care îmi este dragă, o pun la mine în grădină, am grijă de ea, o ud şi îi curăţ frunzele ofilite. Însă nu am cum să o forţez să înflorească, nu am cum să-i schimb forma florilor, culoarea sau parfumul. În acelaşi fel, dacă sînt asemeni unui grădinar în relaţia cu fiica mea, dacă o accept aşa cum este, dacă îi vorbesc mereu cu sinceritate, dacă vreau să-i fiu alături pe drumul ei în a descoperi lumea în care trăim, nu am cum să cred în pedepse şi recompense. Nu am cum s-o forţez şi s-o controlez. Dacă am încredere în fiica mea înseamnă că nu am cum să fiu adepta unei discipline de tip punitiv. Îmi doresc ca lucrurile pe care ea le face să izvorască din iubire şi bucurie, nu din teamă, furie sau stres. Cu atît mai puţin îmi doresc ca ea să facă lucruri pentru a primi o bomboană sau o jucărie. Şi nu, nu sînt un părinte permisiv.”
Diana DRAGU, director de vînzări la Parentime

Nu tre sa se piarda o asa frumoasa explicatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *