Django Unchained sau boabe de sange pe flori de bumbac ziua, in amiaza mare

Da, imi place Quentin Tarantino dintotdeauna. La inceput, nici nu prea stiam ca e cool sa iti placa, iar acuma nici macar nu stiu ca e cool sa nu iti mai placa. Mie imi place Tarantino de la Reservoir Dogs la Pulp Fiction, de la Kill Bill-uri la Inglourious Basterds trecand prin Grindhouse sau Planet Terror sau Jackie Brown. In fine, deci tot.

Imi place pentru ca Tarantino seteaza cadrul in fiecare film, frame-ul, referinta si apoi se da drumul la treaba si uita de tot ca are o poveste de zis pana la capat. Incepe sa se desfasoare in incinta referintei precreate pe care o respecta pana in cel mai mic detaliu,  pe care ne-o descopera pana in cele mai mici amanunte surprinzatoare.

In Django Unchained referinta e westernul, desi Tarantino nu vrea sa zica asta ca cica filmul se petrece in sudul Americii de Nord, deci ar trebui sa ii zica southern. Unii adauga spagetti in combinatie. Si incepe Tarantino sa reia cliseele referintei si avem pistoale, sclavi negri, cai, Ku Klux Klan pe cai, bogatasi cu pasiuni dubioase ca de exemplu lupte cu negri puternici in fata semineului, muzica tipica si plina de lene in ea (Django…soundtrack). Dar nimic nu e la fel ca in referinta pentru ca, de fapt, cel mai mare talent a lui Tarantino e ca nu are limite. Nu exista pentru el prea mult si nici “nu se face asa ceva”. Adica, da, daca impusti o femeie ce sta in usa, ea pur si simplu isi ia zborul si dispare brusc in aer propulsata de puterea impuscaturii. Si da, e doar ridicol, dar extrem de posibil ca membri KKK sa fi fost niste prostuti sinstri si sa fi facut gaurile de la saci prea mici si de fapt sa nu vada bine. Filmul e cu sange, da, mult sange, si impuscaturi multe, si batai, si cai. Dar toate sunt altfel, a la Quentin, asa…la el violenta e fun tot watch:).

Jamie Foxx e cam magic ca Django, Christoph Waltz este cel mai cowboy dentist din lume iar Leonardo DiCaprio este dat cu gel si  e boier. Ii sta bine. Toti joaca minunat, unii mor, desigur, pana la final. Si da, se lasa cu sange pe flori albe de bumbac. Mi-a placut la nebunie filmul si  cu mine i-a iesit ce zicea el ca vrea sa faca prin filmele lui cu oamenii: “I want to top expectations. I want to blow you away”. De fapt, ii iese mereu. 

django-unchained-killshot

 foto: collider

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *