Un strop despre instinct

M-am bazat de multe ori in viata pe instinct. De altfel, unele dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat s-au bazat pe instinct. Nu stiu exact ce e , dar cred ca instinct e atunci cand stii brusc ce sa faci si nu e nici din cap, nici din suflet. Unii zic ca e din stomac. Dar ar fi ciudat.

Unii zic ca instinctul este o invenţie pentru a ne justifica când facem ce nu trebuie, dar cred ca asta cu “ce trebuie” si ce “nu trebuie” e de multe ori cam overrated.

Altii zic (si pe astia ii cred un strop) ca instinctul se formeza in ani de experiente si ca toata experientele puse cap la cap ajung sa formeze niste invataturi si niste automatisme. Si, cand tre sa iei o decizie, pur si simplu din toate experientele tale iti vine raspunsul. El pare sa vina de nicaieri si de-asta, trebuind sa ii gaseasca un nume, i-au zis instinct. “Instinctul este inteligenţă incapabilă de conştiinţă de sine.” zicea John Sterling (dar oare cine e John Sterling?)

Oricum, cred ca ar trebui sa credem mai des in instictele noastre si sa incercam sa le folosim. Altfel, riscam sa le pierdem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *