Una giornata particolare, un film frumos ca o zi de sarbatoare despre o zi lunga cat o zi de post

Una giornata particolare este din 1977, este cu cea mai frumoasa femeie din lume ever si cel mai frumos barbat din vreme aia:  si . Si totusi, este un film despre singuratate, dar despre singuratatea a doi oameni pusa cap la cap si aratata cadru dupa cadru, impreuna si separat. Si singuratile astea sunt tare asemanatoare, iar izolarile celor doua personaje-identice.

Este un film ca o piesa de teatru, plin de frumusete, de tacere, de drama muta, dintr-asta…Da, mai e si multa mizerie psihica de Roma fascista din 1938 pentru ca atunci se intampla ziua speciala. Si mai e cladirea…dar da, pe langa cei doi actori mai joaca si cladirea in film, ca al treilea personaj. Mai precis cladirea reprezentata de curtea interioara cu uscatorul de rufe si scari si ferestre pe unde pot iesi pasari din casa si apoi se lasa prinse greu si cu babe care sunt rele si au mustata. Da, Regizorul  face din curtea aia interioara  cea mai mica si mai mare dintre lumile posibile.

Si, deci, Sophia Loren in splendoare, Marcello Mastroiani in putere fragila, Ettore Scola inspirat si curtea magica…fac un film musai de vazut la inceput pe lista filmelor musai de vazut.


una giornata

p.s. 1. de fapt nu e un film ca o piesa de teatru, e un film ca o poezie.

p.p.s. si lui Tom Ford cred ca i-a placut mult si s-a vazut asta in scene din filmul despre nesinguratate  (A Single Man, 2009)

By Monica Jitariuc on January 31, 2013 · Posted in Diverse

Be the first to post a comment.