Cunostinta, amic, prieten, tovaras

La un moment dat am cunoscut o persoana care avea o ierarhie foarte clar delimitata terminologic de oameni cu care interactiona.

De exemplu: ala cu care dadea mana doar o data pe saptamana, daca din intamplare se intalneau la bere, era “o cunostinta”; ala cu care dadea mana de doua ori pe saptamana, in contextul in care a doua oara chiar el l-a chemat in oras era “un amic”; ala la care mergea la ziua lui si il ajuta sa care mobila era “un prieten”, iar ala cu care statea bot in bot toata ziua si jucau quake si isi povesteau toate tampeniile, ei bine, ala era “un tovaras”.

 

One thought on “Cunostinta, amic, prieten, tovaras

  1. Variantele mele: Cunoștință= Persoană pe care o cunoști la un moment dat, aveți cercuri comune de prieteni, vă salutați, dar vă vedeți rar și nu aveți prea multe lucruri în comun.

    Amic=aveți lucruri în comun, vă întâlniți din când în când la bere, umblați prin aceleași medii, schimbați impresii și bârfe din când în când dar nu sunteți atât de apropiați.

    Prieten=aveți multe lucruri în comun, vorbiți nimicuri cu orele, ieșiti des, știți aproape orice unul despre celălalt, vă ajutați în caz de necazuri. Vorbiți la orice oră din zi și din noapte fără teama că deranjați pe Y sau X. And so on.

    Tovarăș nu prea l-aș încadra nicăieri. Mi se pare un termen puțin brutal și țărănesc folosit pentru a caracteriza un prieten. Des folosit “printre băieții de cartier” sau printre persoanele care vin dintr-un mediu social puțin mai defavorizat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *