De unde vine apa sâmbetei?

Nu, adica nu de unde izvoraste apa sâmbetei pentru ca da, stiu ca nu exista apa sambetei si ca e doar o expresie. Dar asta ma intreb, de unde izvoraste expresia asta cu apa sambetei?

Si am cautat si prima referinta e un site crestin  care zice asa:

Apa Sâmbetei: dupa o veche credinta, Apa Sâmbetei era un râu care se varsa in Infern; legenda pretinde ca apa fierbea toata saptamâna si numai sâmbata se potolea, de unde i se trage si numele.

Wiki ne zice in engleza asa:

In Romanian mythology, Apa Sâmbetei (Romanian pronunciation: [ˈapa ˈsɨmbetej]; lit. saturday’s water) is the name given to the World Ocean, the ocean that was said to encompass the entire earth. Its description varies by region, being described as boiling due to the proximity of hell (in Bucovina), or as cold, as the Kingdom of God is said to be built upon it.

Si, ca sa incheiem rotund un site crestin-ortodox adauga:

Apa Sambetei-Apa Mortilor (…) izvoraste din radacinile Bradului Lumii, ca apa curata si inconjoara pamantul de 9 (sau de 7) ori, iar dupa ce a ajuns in Iad, se transforma intr-un rau de flacari. 

Oricum, eu nu stiu de ce ii zice apa sambetei si nu ii zice apa miercuriei (cum s-o zice corect?) sau a altei zilei, probabil alta zi era mai greu de pus la genitiv.
Si, oricum pe net, la orice cautare milioanele de dolari se duc pe apa sambetei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *