Descoperiri tarzii: dudele si visinele

Exista sigur o mancare de care nu te-ai atins toata viata pana la o anumita varsta. E felul ala de mancare usor ciudat, fata de care ai avut o ciudata retinere. Apoi, intr-o zi, ti-a pierit ca prin minune orice  retinere. Ai gustat. Ti-a placut. A intrat in carnetelul tau cu mancaruri bune.

Niste exemple? La mine…ciorba de burta (descoperita dupa 23 de ani), pe la prieteni biftecul tartar sau limba cu masline.

Oricum, eu vroiam sa zic aici despre niste fructe descoperite tarziu, dar am facut introducerea cu mancarea pentru ca nu mi-a venit acuma, pe loc, o alta introducere. Deci, fructele pe care le-am descoperit destul de tarziu: dudele si visinele. Merita si ele sa vorbesc un strop despre ele, asa ca o sa o fac chiar acum.

Despre dude am crezut mereu ca sunt niste mure mutante, un fel de ruda saraca a murelor care n-a avut bani de munte si s-a cocotat in copac. Un fel de mura mai fara gust. Asta pana vara trecuta cand, dupa ce mi-am distrus prin patare o frumoase pereche de balerini crem, trecand pe sub un dud care, din exces de zel, a facut covor de dude pe trotoar, am decis sa ma razbun. Am inceput sa mananc dude si sa trag dudul de crengi. Si am mancat, si am mancat si mi-am patat si bluza. Si erau bune. Foarte coapte, dar nu prea coapte, dulci, dar nu foarte dulci. Textura buna, deci o placere.  Iar murdaritul mainilor, de nepretuit. De vara trecuta imi plac dudele.

Sursa foto si despre dude: foodart.ro

dude-negre

Despre visine am crezut din nou gresit. Ruda saraca a cireselor de data asta, ramasa fara zahar si fara vecini de la care sa imprumute. Asta pana acu vreo sapte-opt veri cand era mult prea cald ca sa mai stau in oras. Dar, trebuia sa stau in oras. Asa ca m-am dus la piata. Erau multe visine la piata, cred ca era exact sezon. Si am luat doua kile de visine. Si le-am mancat pe toate singura intr-un parc frumos si a fost cel mai racoritor desert din viata mea. Mi-au potolit si setea si au alungat magic si caldura si au devenit fructele mele preferate. Apoi, au urmat visine direct din copac, multe, de la tara, mari, dar potrivit de mari, perfecte, perfecte!

Sursa foto visine si o reteta de briose: culinario.ro

visine

Dudelor si visinelor, aveti niste randuri si intreaga mea apreciere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *