Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză, Matei Vişniec

In orasele mici, de provincie, sunt mai multe lucruri care lipsesc. Printre acestea se numara cinematografele si librariile. In Sighisioara avem noroc. Este totusi o librarie destul de mare si de veche. O librarie care are si carti, dar si hartie creponata si pixuri. Are chiar si mine de creioane mecanice, dintr-alea de 0,5. Dar, libraria asta nu prea are carti in afara de Dan Brown sau Sandra Brown (io credeam ca asta nici nu mai exista pe piata). Alte carti care umplu rafurile: manuale scolare, carti de bucate, carti de colorat, Paulo Coelho. Cam atata. Beltristica mai ok, mai deloc.

Totusi, am gasit ieri Matei Visniec- Scrisori de dragoste catre o printesa chineza. Am citit-o cu o incredibila placere si aproape pe nerasuflate. Are si putine pagini, ce-i drept (ca si cum asta ar conta). Mi-a lasat un gust atat de bun in cap si in gura, incat am zis sa va zic si voua de ea. Cartea contine doua proze scurte: “Cum am dresat un melc pe sânii tăi” si “Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză”.

Prima- “Cum am dresat un melc pe sânii tăi” este o poveste cu multa, multa iubire in ea. Este despre un El, o Ea si organele interne ale iubirii lor si trairile externe ale aceleiasi iubiri. Totul frumos si aproape diafan, erotic si niciodata vulgar, profund, dar foarte usor mergator la suflet.

”Sunt nopți, de exemplu, când mă trezesc la trei dimineața cu un gust amar în gură și cu senzația de vid în piept. Gustul amar nu e nici o problemă, e gustul absenței dumneavoastră. Dar senzația de gol din piept e ceva greu. Să te simți golit și să nu înțelegi nimic, e grav. Să îți dai seama că pieptul tău este gol, că inima ta nu mai e la locul ei, că inima ta nu mai e cu tine, că inima ta a fugit de acasă..e grav. Să aprinzi lumina şi să îţi observi inima tărându-se ca un crab pe pământ, îndreptându-se către fereastră, căţărându-se pe draperie, şi încercând să evadeze pe fereastra deschisă.. vă jur, doamnă, toate aceasta mă rănesc… Din fericire, inimile nu aleargă prea repede şi le putem prinde în casa scărilor sau în faţa imobilului. “

“Marimea inimii este cam o data si jumatate marimea pumnului nostru strans…Adica atat. Un pic mai mica la femei decat la barbati….Asta e important, asta…Si inima unui adult cantareste intre 300 si 350 de grame, asta e tot, este demonstrat, intre 300 si 350 de grame indiferent de lucrurile pe care le-am trait, de emotiile pe care le-am avut, de durerile pe care le-am simtit”

A doua-“Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză” este despre flori, dar de fapt este despre curtoazie si iubire cumva. Este despre nuantele mii ale iubirii, cand un cuvant are efectul unei bombe nucleare iar aripa de flurure care cutremura universul este o constanta a dialogurilor zilnice. Este despre acele nuante care fac o relatie sa se invarta sau sa nu se invarta, sa te ameteasca sau sa nu, sa te tina in picioare sau sa te doboare. Si nuantele astea sunt traduse cumva intr-un semi-mini-thriller cu doi actori: doua florarii chinezesti.visniec

Matei Vişniec, Scrisori de dragoste pentru o prinţesă chineză, Humanitas

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *