Cand se lasa seara pentru Bucuresti sau Metabolism, un film care ramane in cap si în gât


cornel porumboiu

Mie mi-a placut foarte mult Politist, adjectiv si ma asteptam la abstract dus si mai departe in “Cand se lasa…”. Si asa a fost.

Am vazut ultimul film al lui Cornel Porumboiu- Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism– si a devenit, instant, filmul meu romanesc preferat. Am cateva motive clare si neabastracte deloc: scenariul, imaginea si Boogie.

Mi-a placut la nebunie scenariul (scris tot de Porumboiu) care e printre foarte putinele din ultimul timp care te pune pe ganduri. Te gandesti intens cand auzi o replica si ai vrea sa poti sa dai “freeze”ca sa te poti gandi un pic mai mult pana vine urmatoarea replica. Ti se pare ca replica vrea sa zica si mai mult, mai mult decat poti tu intelege in cele doua secunde cat ti se permite sa te gandesti la ea. Si trebuie sa fii mereu concentrat ca sa intelegi si sa tii pasul. Si e asa de bine si de revigorant pentru un scenariu romanesc si pentru un spectator de film romanesc.

Filmul e tras pe pelicula si e cam ca in viata. Lucrurile dureaza, nu se intampla instant, ca in filme. E Porumboiu si se simte cadru cu cadru. E mai ca in viata si daca o usa se inchide, o vezi inchisa pana cand cineva reintra pe ea. Asa e si firesc si mie imi place sa astept la filme si sa stau aprope lipita imaginar de camera de filmat. Nu zic nimic de endoscopie. Zic doar ca eu as fi inclus-o de trei ori. As fi aratat-o de trei ori ca asa se cerea, cumva.

Bogdan Dumitrache („Pozitia copilului”– Ursul de Aur, Berlin si din “Din dragoste cu cele mai bune intentii”) este bun. Este foarte bun si face un rol principal cat o drama. Te obliga sa il crezi, sa ii traiesti disperarea, sa ii intelegi resemenarea. Face din personaj o carte deschisa care se inchide brusc in fata ta. Atata de brusc, incat aproape ca iti prinde nasul pentru ca erai aplecat prea tare peste carte. Tot el te trasese asa aproape de paginile ei.

Mai e niste muzica si o Maria Raducanu cu voce de incepi sa plutesti vag cand asculti si mai e multa energie si multa concentrare in film. Un film care ramane in cap si in gat mult timp dupa ce il vezi. Adica, un film enervant de bun.
premiera porumboiu

__________

Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism – de Corneliu Porumboiu, cu: Bogdan Dumitrache, Diana Avramut, Mihaela Sarbu, Alexandru Papadopol, Alexandru Jitea. Distribuit în România de Independenţa Film şi internaţional de Wild Bunch.

cand se lasa seara cornel porumboiu

 

2 thoughts on “Cand se lasa seara pentru Bucuresti sau Metabolism, un film care ramane in cap si în gât

  1. Cu tot respectul dar in privinta filmului “Pozitia Copilului” sunt nevoit sa te contrazic. Sunt sincer uimit ca a luat premiul acela. Nu am priceput sub nici o forma morala, nu am priceput de ce era necesar sa arate cat de vulgar vorbea tipul cu maica sa. Nu sunt critic de film dar intr un final filmul nu e facut pentru criticii de film ci pentru spectatori. Ce sa inteleg cand pustiul razgaiat traieste intr o casa misto, cu menajera, cu o masina super ( traiesti ca si mine in viata reala si stii perfect ca fara banii lu’ mama sau tata nu ar fi putut asta) si in timp ce profita elegant de pozitia sociala oferita de parinti si de confortul material se poarta atat de urat cu ei pentru ca apoi cand intra in rahat sa se ascunda sub fusta aceleiasi mame pe care o….nu stiu…penibil. O poveste naspa si plicticoasa. Si sunt multe faze aiurea…cand il unge pe spate parca face sex cu el…sau poate sunt eu obsedat… Iar finalul este apoteotic. Gata… negru. S a terminat. Pe bune?? Sincer…mi am dorit sa mi placa dar…
    ps
    mi-a parut bine sa va cunosc la webstock si o sa tin cont de sfaturile pe care le am primit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *