Nume de copii

Cred ca este foarte greu sa alegi nume de copii. Atat de greu incat, uneori, din nesiguranta, alegi sa le pui doua nume. Si pui doua nume ca si cum nu esti sigur de primul si mai faci o incercare: na, Ana-Maria:).

Am citit recent un articol despre numele pe care romanii le-au dat copiilor lor in 2013. Interesant dincolo de topuri cu cele mai date nume sau cu evocari ale celor mai interesante sau neobisnuite nume, mi s-au parut comentariile antropologului Vintila Mihailescu despre nume:

  • prenumele sunt „elementele cele mai fluide ale antroponimiei
  • „Sunt supuse modelor, schimbărilor sociale, contactelor culturale etc. În societatea actuală, „mondializată” atât prin mobilitatea trans-naţională, cât şi prin internet, sursele de inspiraţie pentru părinţi sunt incomparabil mai numeroase” (este firesc ca părinţi care muncesc în străinătate să aleagă prenume specifice culturii în care trăiesc).
  • importanţa referinţei strict creştine în domeniul onomasticii s-a diminuat, iar dorinţa de individualizare, de singularizare, a crescut o dată cu individualismul.

Si ca sa nu moara pisica, Andrei si Maria sunt “cele mai date” nume. Restul de nume de copii frecvente in Adevarul.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *